Як описати Чернігів, якому більш 1300 років,  декількома рядками?  Одвічний конкурент Києва, славетне місто, про здобуття якого мріяли вельможні  князі, литовці, поляки, росіяни і, навіть, кримські татари. Одне з найбільших міст Європи в 13 ст.

Легенди про Чернігів будили  уяву всіх, хто їх чув далеко за межами країни. І сьогодні в кожному куточку України ви зустрінете в історії спомин чи епізод про це величне місто!

Тож ніяк не можна описати місто в декількох рядках. Його треба відвідувати, оглядати і насолоджуватись!

«Драйвовий равлик» склав список найцікавіших місць, які варто відвідати в Чернігові кожному туристу. Почнемо нашу мандрівку!

1.Чернігівський дитинець

Дитинець

Це найдревніша частина міста, його ще називають валом. За часів Київської Русі словом дитинець називалася найбільша укріплена центральна частина стародавнього міста. Тут розміщувалася резиденція князя, палати бояр та вищого духовенства, а також дружина. Решта населення проживала за стінами фортеці, в зовнішньому місті. Чернігівський дитинець був добре укріплений ровами та високим земляним валом з огорожею. З того часу і має назву вал або дитинець.

Нині Чернігівський дитинець улюблене місце прогулянок місцевих жителів і гостей міста.

2. 13-та гармата на валу

 Гуляючи валом ви неодмінно помітите гармати. 12 чавунних гармат поставлені на лафети в 1911 році над схилом гори, де колись були укріплення фортеці. За переказом, ці гармати подарував місту Петро І в знак його визнання мужності чернігівських козаків під час війни зі шведами.

Дитинець

Та сьогодні кмітливі чернігівські дівчата придумали спосіб позбутися небажаного кавалера. Вони призначають побачення біля 13-ї гармати. Так обурені бідолахи ідуть ні з чим, не знайшовши тої гармати. Тож будьте обачні)))

 3. Катерининська церква

Катерининська церква

Символ Чернігова, який видно ще далеко до в’їзду в місто. Перша церква, що зустрічає гостей міста, які прямують з київського напрямку. Споруджена на честь героїзму казаків Чернігівського полку, проявленого під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням чернігівського полковника, наказного гетьмана Якова Лизогуба. Освячена в 1715 році.

4. Обласна філармонія або Єпархіальне братство

Філармонія

Будівля є пам’яткою архітектури. Вона досить не характерно для слов’янського стилю ХІХ століття, але дуже оригінальна і досить цікава. Чернігівська обласна філармонія знаходиться в колишній будівлі Миколаївського Єпархіального братства. Будинок побудований в 1911-1912 роках. В ансамбль ввійшла зведена в 1870 році каплиця в честь Олександра Невського.

5. Церква Параскеви-Пятниці

П'ятницька церква

Понад сім століть прикрашає центральну частину давнього Чернігова ця кам’яна квітка – маленька церковця на честь Параскеви-П’ятниці. Яких тільки історичних перипетій не бачили ці могутні стіни архітектурної пам’ятки домонгольської доби? До речі, в Чернігові таких пам’яток більше, ніж у будь-якому іншому місті України і Європи.

6. Курган Чорна могила

Найзагадковіший з усіх чернігівських курганів. За стародавньою легендою, у кургані нібито був похований засновник Чернігова – князь Чорний, на честь якого і було назване місто. Ця велетенська земляна піраміда, на спорудження якої було використано близько 6 тис. кубометрів грунту, вперше згадується у літописі ще у 1147 році.

Чорна могила

7. Антонієві печери

 Для одних це – християнська святиня, для інших – примітний зразок підземної архітектури, для третіх – притулок привидів… Сьогодні Антонієві печери є комплексом підземних споруд, що складається з церков святого Антонія, святого Феодосія Тотемського, Ніколи Святенника, каплиці з похованнями, келії Антонія та кімітірії, сполучених між собою галереями.

Печери Антонієві

Характерна риса ансамблю, що відрізняє його від інших аналогічних підземних комплексів: його приміщення знаходяться на чотирьох рівнях, розташованих одне над одним. Дослідження останніх років виявили досі невідомі частини печер і старовинні написи на них.

 8. Болдіна гора

Болдіна гора

В 1069 р. преподобний Антоній прибув до Чернігова, де для майбутнього свого поселення вподобав Болдіни гори. Назва місця походить від давньоруського слова «болд» – дуб. Це дерево має підвищену енергетику і його здавна шанували місцеві жителі; свого часу тут було язичницьке капище. Імовірно, з цього антонієвого вибору і почалися різні «дивацтва» цих місць… Прекрасний оглядовий майданчик, з якого Чернігівський дитинець і частина міста проглядається, як на долоні.

 9. Красний міст

Красний міст

У Чернігові одне з чудових історичних місць, що пов’язує події з минулим міста, є «Красний міст». Перші відомості про дерев’яний міст через річку Стрижень відносяться до 1783 року, відомо що міст знаходився на древньому шляху, що поєднував Чернігів з містами Київської Русі. Цікаво, що міст був єдиним в місті через річку Стрижень. Ім’я «Красний» міст отримав за свою красу.

 10. Пожежна каланча

Каланча

Найгарніша будівля центра Чернігова – колишня міська пожежна частина з каланчею. Чернігівську пожежну каланчу у неготичному стилі спорудили 1913 року для міського Вільного пожежного товариства. Такі споруди протягом ХІX ст. з’явилися по всій Російській імперії після виходу 1804 року указу Олександра І «О сложении с обывателей Москвы повинности ставить пожарных служителей и об учреждении в оной пожарной команды». До цього чернігівські вогнеборці змушені були розміщуватися в районі Красного мосту у дерев’яних будівлях, які постійно підтоплювало.

Джерело: https://ravluk-go.com/